Thursday, December 11, 2008

Bravo Wrap up!!

Yah Thats it! Officially dah berakhir interaksi November-Disember 2008. Alhamdulillah, segalanya menghepikan, memuaskan dan meninggalkan kenangan baru. Thanks ngan geng-geng karas, unitmate, roomate, IPmate, ex-IPmate and segala mate la. Tak terasa pun dah sampai dah 4 minggu berkubang di IP ni.


Pejam celik tak sedar tetiba dah selesai, celik sepanjang malam, pejam sepanjang kelas pun ada.
Ketawa, ketawa sumbing, ketawa macam nak mati, ketawa ayu, buat-buat ketawa. Semua ada.
Geram, macam nak gigit orang pun ada. (ni semua Azrin punya pasal)
Buat-buat konsentret sampai sakit kepala pun ada (ni En. Shukor punya pasal ;))
Excited sampai terasa nak demam pun ada jugak.

Interaksi kali ni diakhiri ngan test TITAS dan Pembentangan BBM, tu yang nak cakap Bravo wrap up tu, ni ha, gambar ni: tengok dulu a.


Ni gambar pembentangnya, nampak ja ayu tapi hehehe... ;P (I feel good for being Jamaliah..)




Ni plak BBMnya, kecik ja n BBM ni digunakan untuk pengajaran bagi mengenal dan menulis bentuk huruf vokal aeiou. Tak payah la nak cerita panjang-panjang pasal BBM ni. Cukup sekadar aku cakap aku sangat berpuas hati ngan hasil ni. Walaupun nampak very simple yet very useful and aku nak tepuk Bravo untuk kami. Ada lagi cerita menarik pasal BBM ni, tapi bak kata Siti Nurhaliza (Pn Patima), Biarlah Rahsia... Betul tak Anis? ;)


Abaikan aksi-aksi melampau dan luar kawalan sepanjang pembentangan, semua pun adalah aku. Seperti yang aku cakap tadi I feel good for being myself. Yes, aku juga bangga menjadi Jamaliah anak kepada Encik Maripat.

Apa-apahal, aku GUMBIRA...

2nd last


Esok dah hari Jumaat and sepatutnya merupakan hari terakhir di IP, kalau BIG takda, sepatutnya aku dah boleh balik esok juga. Ada banyak benda yang menunggu aku di rumah, perlu dibereskan sebelum harinya sampai. Tapi aku sedih jugak tinggalkan IP. Mungkin sebab di sini aku ada banyak kenangan ngan kawan-kawan, lecturer and lain-lain. Memang la nanti Jun tahun depan kami akan masuk jugak tapi kemungkinan suasana akan lain sikit sebab kami jugak akan ada exam so kemungkinan kami akan ketiadaan masa untuk enjoy. Sekarang la masanya untuk kami mencipta kenangan yang kami akan bawa sepanjang kerjaya sebagai guru. Aku harap selama 4 hari yang mendatang memberikan kami sesuatu yang bermakna. InsyaAllah..

Wednesday, December 10, 2008

EidAdha

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA

Nasib baik aku asal Semporna, so aku tidak perlulah beraya di IP macam sesetengah pelatih yang lain. So, pagi-pagi 9hb aku baru bertolak ke IP. Malamnya agak free, so kami telah menyerang beberapa rumah di sekitar Tawau. Semua anggota Unit Pemulihan 1 beramai-ramai makan free di rumah2 berikut:
Rumah 1: Encik Shuhamly Suhaimi (KU Unit Pemulihan 1) - 7.30pm


Rumah 2 : Puan Fatimah Dullah (Penyelaras KPLI KDC Pml Amb Nov 07)- 8.30 pm


Rumah 3 : Cik Hasnawaty Habibuding (UnitMate)- 10.00pm

Tuesday, December 02, 2008

significant other

Bagi yang dah tau, Alhamdulillah, bagi yang tak tau lagi meh aku khabarkan:




DENGAN RASA BANGGA DAN BERBESAR HATI MENJEMPUT ANDA YANG SEDANG MENELITI BLOG INI KE
WALIMATUL ARSY:




Congrats!


Lama tak buat cerita pasal budak ni. Mungkin sebab aku selalu jauh dari dia so banyak cerita yang aku tak boleh kaitkan ngan dia. Baru-baru ni dapat khabar berita terbaru. He is getting married! Tahniah! Dengar-dengar dapat pasangan yang jauh. Masuk hari ni genap 27 hari lagi, so maknanya 27 Disember nanti dia akan berkahwin. Ni wish list untuk dia and bakal wife dia:

1. Semoga menjadi suami soleh yang dapat membimbing isteri ke jalan yang diredhaiNya.
2. Semoga beroleh isteri solehah untuk berkongsi segala-galanya.
3. Semoga beroleh anak-anak yang soleh dan solehah untuk bekalan di akhirat kelak.

InsyaAllah… Amin…

Thursday, November 27, 2008

appreciation


Hidup manusia memerlukan penghargaan untuk membina keyakinan. Bila kita dihargai oleh seseorang, itu bermakna ada sesuatu dalam diri kita ini yang unik dan perlu bagi dia. Kita patut bangga and seboleh-bolehnya kita dapat memberikan respon terbaik untuk menunjukkan bahawa kita berterima kasih dengan penghargaan yang diberikan.


Aku menghargai kamu, aku berbangga jadi kawan kamu dan aku tak mahu kehilangan kawan seperti kamu. Bagiku itu adalah penghargaan terbaik yang aku mampu berikan untuk kamu. Adakah aku melampau dalam memberikan penghargaan? Maaf, kadang-kadang emosi itu melebihi akal fikiran waras hingga boleh menjadikan seseorang manusia bertindak keterlaluan. Atau kamu yang tidak tahu bagaimana untuk memberikan respon terbaik untuk itu. Yah! Kamu pernah jadi kawan aku, tapi jika aku selalu mengatakan kata maaf, itu bermakna aku tidak layak sebab seorang kawan tidak sepatutnya melakukan sesuatu yang memungkinkan untuk dia meminta maaf.


Aku sayangkan kamu sebagai kawan, sebagai teman, sebagai sahabat, sebagai pendamping atau sebagai apa jua yang kamu inginkan. Jangan pergi sebab aku masih menghargai kamu. Tapi bagaimana kalau kamu harus dan perlu dan wajib dan yang sewaktu dengannya, tinggalkan aku demi kebaikan semua pihak. Aku tidak tahu bagaimana dan dengan apa untuk meneruskan semua ini. Tapi aku masih macam dulu, aku masih merasa itu. Apakah kamu sudah lupa aku pernah wujud dalam hidupmu dulu?


Kawan, teman dan yang sewaktu dengannya, hidup ini sekejap ja. Semalam kamu jumpa aku, hari ini kamu jumpa dia, siapa tahu esok aku tiada lagi. Aku tahu kamu takkan sedih, sebab kamu punya ramai kawan seperti aku. Semua berpangkal dengan penghargaan, kalau kamu hargai aku, aku akan dapati yang kamu ada sentiasa ada di sisi. Merasa walau tidak melihat. Namun jika kamu sebaliknya, aku akan faham sebab kamu hanyalah manusia biasa yang punya hati dan perasaan dan tahap kesabaran kamu itu takkan mungkin menyamai tahap kesabaran malaikat.


Apa jua kehidupan yang kamu pilih, aku harap kamu bahagia..

Saturday, November 22, 2008

Sukaneka KDC



Sepanjang weekdays dalam minggu ni, aku rasa stress ja. Aku tau sebenarnya apa yang menyebabkan aku stress. Kepala rasa berat sangat, macam ada ketulan-ketulan dalam otak aku ni yang perlu dipecahkan, tapi tak tau camna nak pecahkan. Tapi tak apa la, at least masih lum gila lagi. Mungkin sebab 2 minggu sebelum cuti, aku dibebani dengan aktiviti yang memerlukan kudrat yang banyak, jadi segala bebanan itu ter'drag' sampai la masuk maktab. Masuk maktab pulak buat aku tension, yes I am tension plus stress. Sebab kamu la! Kamu patut bertanggungjawab.

Tapi Alhamdulillah, minggu ni berakhir dengan BOOM. Pagi tadi kami ada Sukaneka Antara Unit KPLI-KDC Pemulihan. Ada 3 unit semuanya dan setiap unit kelolakan setiap satu. Untuk sukaneka ni, Unit 1 (unit aku la), kelolakan permainan Pemukul (macam ala-ala kriket). Unit 2 pulak, kelolakan permainan sasaran ( Kena baling bola besar guna bola tenis sampai tergolek ke pihak lawan. Unit 3 kelolakan Permainan Bola Jengket (Seperti permainan bola tampar kecuali dalam permainan ni, pemain kena jengket kaki, kalau letak kira foul).

It was fun! and membantu aku mengurangkan keberatan kepala aku. Mungkin ketulan-ketulan di kepala aku dah pecah. Sekarang dah ok dah. Untuk games ni, Unit aku dapat 3rd place untuk game Sasaran dan 1st place untuk Bola Jengket. Games yang kami kelolakan, tak dapat apa-apa ;) tak apa la tu. Tapi Alhamdulillah, sukaneka ni banyak bantu kami mengeratkan kerjasama dan persefahaman antara kami. Yes, aku ngaku sebelum ini Unit 1 agak lembab dari segi kerjsamam berbanding unit lain. Tapi masa sukaneka ni, semua memberikan komitmen yang tinggi. Puan Norhayati (pensyarah PJK) pun puas hati ngan Unit kami and tak puas-puas memuji :) kembang gak sekejap.

Micro Teaching

Sepanjang 5 hari pada minggu pertama di IP Tawau, banyak benda yang perlu aku fikirkan dan ada di antaranya tak mampu aku selesaikan. Kuliah dari jam 7.30pg sampai jam 5.00ptg, tapi rehat jam 10.30-11 dan 1.00-2.00. Jadi sepanjang hari, kami cuma ada masa 1 jam setengah untuk berehat. Minggu ni, kami banyak mengisi masa rehat itu untuk taklimat la, perbincangan la and sekali tu, kena cuci ngan penyelaras. Tau la guru pemulihan, and perangai pun sebijik cam budak pemulihan, sebab tu penyelaras naik hangin.
Minggu ni jugak kami mula Micro Teaching (mengajar macam ngajar kelas sebenar). Alhamdulillah, komen dari pensyarah agak memberangsangkan dan teguran beliau amat berguna untuk aku gunakan semasa praktikal yang akan bermula Januari tahun hadapan.
wish me luck ya... Bukan nak dapatkan A atau cemerlang, tapi bila ada orang care ngan pengajaran kita, kita lagi teruja untuk buat yang terbaik and dapat mengukur tahap pengajaran kita, ok ke tak ok... Buat masa sekarang, pengajaran yang aku buat di sekolah mengikut macammana yang terbaik untuk anak murid aku, mana la tau pensyarah pembimbing aku nanti boleh betul-betul bimbing aku and perbetulkan mana-mana. InsyaAllah, aku akan buat yang terbaik and sekiranya ada di antara anda yang terbaca post ni sorang guru bekas pelatih, bolehlah perturunkan apa-apa yang aku boleh praktikkan nanti k.

Friday, November 21, 2008

Scout Out


Hari rabu adalah hari ko-kurikulum. Unit KDC Pemulihan 1 adalah anggota pengakap, tidak boleh tidak kena masuk pengakap jugak. Aku, pasal pengakap ni memang satu benda pun aku tak tau. Memang la penah dengar tapi tak penah terfikir nak masuk. Dari sekolah menengah tahun 2007, semua sekali pelajar-pelajar perempuan SMKA Tun Sakaran kena masuk Persatuan Puteri Islam. Itupun sekadar ahli ja. Tak aktif pun.

Pasal pengakap ni pulak, aku memang buta sikit la. Belajar teori ja tapi praktikalnya agak terkebelakang. Sampaikan nak lekat logo dekat baju aku pun boleh salah! huh! malu aku. Kepada anda-anda yang ahli pengakap di luar sana, abaikan logo di baju aku yang pelik ja rupanya tu sebab, aku pakai logo yang sepatutnya dilekat ke topi, aku lekat kat dada. Nasib baik yang tegur tu, kawan-kawan ja and bukan lecturer. Kalau kena lecturer yang tegur, ditambah lagi ngan lecturer yang jenis kalau menegur pelatih, tak kira malu tak malu.
Hari tu, Rabu (19 hb November 2008- Tahniah kepada anda-anda yang bergraduasi pada hari tersebut) kami semua 'lengkap' ngan uniform, beramai-ramai melawat pelatih-pelatih (KDPM-Kursus Diploma Perguruan Malaysia) yang berkhemah di Taman Bukit Tawau (Table) Tapi kami sekadar tengok ja la, nak buat tak lagi. Tak dapat dah kot sebab kalau tak buat interaksi kali ni, bermakna kami memang tiada harapan la nak buat. Walaupun lawatannya sekejap ja tapi agak memenatkan. Mungkin sebab aku pakai high heel (Apa kejadahnya aku pakai high heel pi masuk pusat rekreasi perkhemahan tu, salah aku jugak!) Alih-alih dapat penat yang berkesangatan. Di tambah lagi ngan stress yang ntah dari mana datangnya. Hmmm.... Tarik nafas ja aku.

Wednesday, November 19, 2008

Bye...bye.. teacher


Interaksi Nov-Dec 2008 versi 1.0

Interaksi Tutorial bagi sesi November-Disember telah bermula! Interaksi kali ni agak lain sebab batch yang (hampir) sama-sama ngan kami dah takda. Maknanya kurang la wajah-wajah yang dikenali di IP sepanjang interaksi ni. Macam tak best la pulak. Lagipun, kami dah boleh dianggap senior sebab dan setahun belajar sini walaupun setakat hanya 3 kali dah interaksi. Bila dah senior atau dah berpengalaman sikit jadi perangai pun nak kena jaga. Kalau interaksi pertama kami dulu (Nov Dec 2007), kami agak terkial-kial dan masih lagi kabur-kabur tentang banyak benda, sekarang ni kami lagi pandai mengawal situasi dan peranan. Cara mengawal penyiapan assignment jugak dah semakin matang ;P. Bukannya sebelum ini tak penah buat assignment masa di Universiti tapi cara pengurusan masa dalam interaksi sebelum ini agak membunuh diri sendiri. Jadi untuk interaksi kali ni, kami lebih berhati-hati terutama dalam pengurusan masa ni. InsyaAllah, interaksi kali ni akan lagi berseri dengan aktiviti BIG (Bina Insan Guru) yang akan dilaksanakan pada 3-6 November 2008 and bertempat di Borneo Paradise, Lahad Datu. Alhamdulillah, syukur sangat diorang dah awalkan dari tarikh asal (13-16 Dec), at least bila dah abis interaksi ni bolelah perbetulkan balik mana-mana urat yang terputus atau kulit yang dah terbakar. Mesti menjaga ke'ayu'an untuk masa depan! ;) hehe...

Tuesday, November 18, 2008

Kamu dan Cintaku

Aku yang lemah tanpamu. Aku yang rentan kerana cinta yang telah hilang darimu yang mampu menyanjungku. Selama mata terbuka, sampai jantung tak berdetak selama itu pun aku mampu untuk mengenangmu. Darimu, kutemukan hidupku. Bagiku, kau lah cinta sejati. Bila yang tertulis untukku. Adalah yang terbaik untukmu. Kan kujadikan kau kenangan yang terindah dalam hidupku. Namun takkan mudah bagiku meninggalkan jejak hidupku yang telah terukir abadi Sebagai kenangan yang terindah.
Yah aku adalah pencinta, aku sedang bercinta dan sedang mencintai seseorang. Aku tak kisah kalau kamu kata aku jiwang sebab aku adalah manusia dan aku punya anggota yang kita panggil hati. Hatiku adalah sesuatu yang agak sukar untuk aku kawal. Lalu aku biar ja hati aku melekat pada sesiapa yang ingin dipahatkannya. Kalau kamu cuba leraikan, maka rosaklah hati dan kamu kira masih adakah pengganti yang mampu memulihkan hati ini?

I am forever yours...

Well open up your mind and see like me/
Open up your plans and damn you're free/
Look into your heart and you'll find that the sky is yours/
Please don't, please don't, please don't/
There's no need to complicate/
Cause our time is short/
This oh this this is out fate, I'm yours!

I AM FOREVER YOURS...

Saturday, November 15, 2008

Comot&Comel


That boy with red arrow on his head is Mohd. DzulAzhar bin Nasran. But, well-known with his short but unrelated nickname: Arip (I wonder why...)

Hectic Weeks


Alhamdulillah.. selamat jugak aku sampai di Bandar Sandakan. Tak lama ja 3 minggu berlalu sejak aku outing hari tu. Mungkin disebabkan kesibukan yang berkesangatan. Lepas Deepavali (aku kuar) minggu tu adalah minggu exam jadi agak free sikit sebab aku just ajar 2 kelas perdana (BM tahun 4 dan Math tahun 3) selebihnya adalah kelas pemulihan yang tak termasuk dalam exam sekolah. Walaupun macam tu, aku agak lambat menanda kertas budak2 tahun 3 sebab aku perlu melakukan sesuatu yang hanya aku dan orang-orang yang berkenaan ja yang tau. Perangai cikgu-cikgu ni macam-macam, semata-mata nak nama famous, sanggup lakukan apa ja. Tapi benda tu biarlah dia dan Allah ja yang tahu. Taknak la cerita panjang2 tentang insiden yang memalukan organisasi tempat aku bekerja.

Second week, kerja agak bertambah sebab aku buat Program Bacaan Pantas untuk pelajar-pelajar pemulihan aku. Program khas untuk pelajar-pelajar yang dah pulih dan boleh membaca. Alhamdulillah, walaupun masih ada yang perlu diperbetulkan, tapi pencapaian mereka dah boleh menyaingi kawan-kawan yang lain. Cuma, untuk tahun 2009 aku akan tetap memantau diorang supaya tidak terus tertinggal. Then, minggu itu jugak adalah Minggu PPSMI, and kami buat Pertandingan Spelling B, Story telling, puzzle English dan puzzle Math. Alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar.

Third week, memang giler hectic nak mampos. Hari isnin ada Program dari Persatuan Bahasa Malaysia pulak. Walaupun sehari ja, tapi hari itu jugak kami kena bersedia untuk Hari Anugerah Kecemerlangan yang tarikhnya terpaksa diawalkan memandangkan tarikh asal (12hb-Rabu) kami kena bersedia untuk event hari khamis. So, bermula malam isnin, tido aku dah tak tentu. Hari Anugerah Kecemerlangan Pelajar, macam biasala, event yang memerlukan komitmen semua orang. Walaupun guru di sekolah ni ada 11 orang dan 1 ktbm tapi huh.. hampeh tol (alemak, terbuka pekung la pula) takpa la tu, sekali lagi, biar mereka dan Allah saja yang tau.. Hari rabu kami kena update files dan clearkan mana yang patut sebab Pengarah sekolah Harian dari Kementerian datang melawat. Menurut mereka, lawatan itu untuk menanda aras bagi memasukkan guru-guru sandaran di sekolah. Kalau nak letak guru baru kat sekolah aku, please la letak guru Bahasa Inggeris, kesian betul budak2 ni terkontang-kanting sebab ketiadaan guru BI.
Apa-hal pun, mesti aku rindu budak2 ni masa 2 bulan di luar.

Aku masih merasa CINTA itu.

Adakah tapak tanganmu berkeringat, hatimu berdebar kencang dan suaramutersekat di dadamu?
Itu bukan Cinta, itu SUKA

Adakah kamu tidak dapat melepaskan pandangan mata darinya?
Itu bukan Cinta, itu NAFSU

Adakah kamu menginginkannya kerana kamu tahu ia ada disana?
Itu bukan Cinta, itu KESEPIAN

Adakah kamu tetap mengatakan kamu menyintainya kerana kamu tidak ingin melukai hatinya?
Itu bukan Cinta, itu BELAS KASIHAN

Adakah kamu menjadi miliknya kerana pandangan matanya membuat hatimu melompat?
Itu bukan Cinta, itu TERGILA-GILA

Adakah kamu memaafkan kesalahannya kerana kamu mengambil berat tentangnya
Itu bukan Cinta, itu PERSAHABATAN

Adakah kamu mengatakan padanya bahawa setiap hari hanya dia yang kamu fikirkan?
Itu bukan Cinta, itu KEJUJURAN

Adakah kamu rela memberikan semua perkara yang kamu senangi untuk kepentingan dirinya?
Itu bukan Cinta, itu KEMURAHAN HATI

Tetapi Adakah kamu tetap bertahan kerana campuran antara kesakitan dan kegembiraan yang membutakan dan tak terfahami … menarikmu mendekati dan tetap bersamanya?
ITULAH CINTA

Apakah kamu menerima kesalahannya kerna itu bahagian dirinya dan siapa dirinya?
Jika demikian, ITULAH CINTA

Adakah kamu tertarik dengan orang lain tapi setia dengannya tanpa penyesalan?
Jika demikian, ITULAH CINTA

Adakah kamu menangis kerana kesakitannya walaupun saat itu dia kuat?
ITULAH CINTA

Adakah hatimu sakit dan hancur ketika dia bersedih?
ITULAH CINTA

Adakah hatimu gembira ketika dia berbahagia?
ITULAH CINTA

Adakah matanya melihat hatimu dan menyentuh jiwamu begitu mendalam sehingga menusuk?
Yang demikian itulah namanya CINTA!!
Cintaku adalah kesakitan yang teramat... Mungkin hanya aku, Dia dan kamu yang tahu...

Sunday, October 26, 2008

Siapa Pencinta ku? Anda kah?

Doa Si Pencinta

Tuhanku…

Aku berdoa untuk seorang lelaki, yang akan menjadi sebahagian dari hidupku. Seorang yang sungguh-sungguh mencintaiku lebih dari segala sesuatu.
Seorang lelaki yang akan meletakkan ku pada posisi di hatinya. Seorang lelaki yang hidup bukan untuk dirinya sendiri tetapi untukku jua.

Wajah cantik dan daya tarik fizikal tidaklah penting, yang penting adalah sebuah hati yang sungguh mencintaiku dan memerlukan kasih sayangku…

Dan dia haruslah mengetahui bagi siapa dan untuk siapa ia hidup supaya hidup tidaklah sia-sia. Seorang yang memiliki hati yang bijak bukan hanya otak yang cerdas.
Seorang lelaki yang tidak hanya mencintaiku tetapi juga menghormatiku. Seorang lelaki yang tidak hanya memujaku, tetapi juga boleh menasihatiku ketika aku berbuat kesalahan.

Seorang lelaki yang mencintaiku bukan kerana kecantikkan tetapi kerana hatiku, Seorang lelaki yang boleh menjadi sahabat terbaikku dalam tiap waktudan situasi apapun.

Seorang lelaki yang dapat membuatku sebagai seorang wanita ketika aku berada di sisinya.
Seorang lelaki yang memerlukan aku sebagai penegurnya. Seorang lelaki yang sentiasa mendoakanku dalam hidupnya, seorang lelaki yang menginginkan diriku untuk membuatkan hidupnya menjadi sempurna.

Dan aku juga meminta padamu Tuhan…

Berikan aku sebuah hati yang sungguh-sungguh mencintaiku sehingga aku dapat mencintanunya dengan sepenuh hatiku pula, bukan mencintainya dengan sekadar cintaku…berikanlah Rohmu yang lembut sehingga kecantikkanku datang dari mu bukan dari luar diriku…

Akhirnya kami bertemu dan aku berharap kami berdua dapat mengatakan “Betapa besarnya kasihMu kepada kami sehingga Engkau memberikan kesempatan buat kami berdua untuk bertemu”.

“Dan biarlah dia menjadi seorang lelaki yang dapat membuat hidupku menjadi sempurna”

Aku mengetahui bahwa Engaku Tuhan menginginkan kami bertemu pada waktu yang tepat dan engkau akan membuat segala sesuatunya indah pada waktu yang Engkau tentukan.
Dengan nama Allah Yang Maha Berkuasa. Amin.

Friday, October 24, 2008

Deepa(Sedikit Raya)

Happy Deepavali ngan anda semua, sama ada anda orang Melayu, Cina atau India. Kita rakyat Malaysia kena sambut sama2, betul tak? Aku penah nampak objek ni, kat mana ya?:

Bunga Api


Lama jugak aku tak update cerita. Lepas raya and balik sekolah, aku kena consentrate ngan banyak benda. Reports, ulangkaji, paperworks untuk aktiviti lepas exam, assignments.. bla..bla.. tido.. hehehe.. Kesihatan pun merosot, mungkin ni gara-gara pil yang kakak aku suggestkan masa raya tu. Lepas makan pil tu, aku tetiba hilang selera makan, pastu cam kurang tenaga, kepala takleh fokus, mata asyik nak tetutup ja. Badan makin susut... :(
Ada benda akan berlaku ngan aku, tunggu ja la nanti ;) mungkin akan membantu menceriakan aku semula.

Tuesday, September 23, 2008

cintaku di mana? :(

"Aku menyintaimu kerana agama yang ada padamu, jika kau hilangkan agama dalam dirimu, hilanglah cintaku padamu"


Friday, September 19, 2008

Mana Satu Pilihan Hati
oleh: aisyahhumaira

Saya bertanya kepada emak, “mana satu pilihan hati, orang yang sayangkan kita atau yang kita sayang? ”
Mak jawab, “dua-dua bukan..”
Saya tercengang..Mak mengukir senyuman. “Pilihan hati mak adalah yang sayangkan kita kerana Allah..”
Saya menarik nafas dalam-dalam. “Macam mana nak tau orang tu sayang kita kerana apa?” Mak diam sekejap berfikir dan kemudian tersenyum. Rasanya mak dapat menduga apa yang sedang bermain dalam hati anak perempuannya. Mana mungkin saya mampu menyorokkan rahsia hati dari mak sedangkan sekilas saya pun mak mampu membacanya.
“Yang paling tahu hanya Allah..” mak merenung dalam-dalam wajah anaknya. “Kerana hanya Allah mampu membaca hati hambaNya.. ” mak menyusun ayat-ayatnya. “Dan keikhlasan kerana Allah itu akan terserlah keberkatannya tanpa perlu sengaja ditonjokan oleh seseorang tu..”
.............................
“Kakak.. Jatuh cinta perkara biasa. Apabila kita jatuh cinta pada seseorang, itu tandanya ada sesuatu keistimewaan pada seseorang tu. Apatah lagi orang yang kita jatuh cinta tu di atas jalan dakwah ni..Tetapi kita kena ingat.. Kita tak akan dikahwinkan dengan seseorang atas sebab jatuh cinta atau saling cinta mencintai.. Bercouple mungkin.. Tetapi bukan berkahwin.. Kerana kita berkahwin dengan jodoh kita, jodoh yang Allah dah tetapkan sejak azali.. Dan tak mustahil orang yang kita paling benci itulah jodoh kita yang kita akan dikahwinkan dengannya..” Tiba-tiba air mata saya mengalir. Argh! Ego saya kalah bila mendengar hujah emak. Emak meneruskan, “Allah itu Maha Adil.. Dia tak pernah menzalimi hambaNya..Sesungguhnya, yang selalu menzalimi hambaNya ialah diri hamba tu sendiri.. Sebabnyam hamba tu degil. Dia mahukan yang bukan haknya, yang bukan milik dia. Mencintai seseorang tidak semestinya memilikinya.
.................

Tagged

Aku jarang buat tagged ni tapi demi kamu wahai Ibu Nuha ku sayang.. aku relakan jua.. here it goes...

1) What is the most important thing in your life?
my faith to Allah

2) What is the last thing that you bought with your own money?
henfon baru! ;) sony ericsson K530i. Tak sampai 5 jam hihi.. pastu, minyak gosok, Sam Po (Promoted by Anis ;P) sebab sebu lepas bebuka...

3) Where do you wish to get married?
Mekah.. really!!

4) How old do you think you will be permanently owned by your love?
Dunia akhirat.. InsyaAllah...

5) Are you in love?
Macam nak mati ja jatuh cinta ngan dia..

6) Where was the last restaurant you had dinner?
hmmm.. pasar malam tepi laut pinggir Sandakan.. bukak posa tadi.. Alhamdulillah..

7) Name the latest book that you bought?
Al-Quran kira buku jugak ka? Aku beli baru ja tadi.. Al-quran kecik, leh bawak sana sini.. so cool.. nanti aku nak letak gambarnya nanti ;)

9) Do you prefer your mother or father?
Aiyoh... Tanpa ayah dan ibu sapa la aku...

10) Name a person that you really wish to meet in real life for the first time.
Chad Kroger (Vocalist Nickleback)

11) Christina or Britney?
Avril please..

12) Do you do your own laundry?
Every day

13) The most exciting place you want to go?
Definitely, Niagara Falls.. aku mau sangat ke sana!!

14) Hugs or kisses?
Hug, kisses... gomol.. hahahaha

15) 8 things I am passionate about:
Outing (from Terusan Sugut), Tgk senyuman budak pemulihan aku, got at least 1 bar line di henfon aku, internet di Klinik Desa Terusan Sugut, movie, thrillers, mau pi camping, haiya! banyak jugak ni, nanti la sambung....

16) 8 things I say too often:
sayang, aiyak!, adede, hek'elleh, ye laa, apa nya?,

17) 8 books I’ve read recently:
Aku baca Dan Brown's Da Vinci Code for the 8th time, Nemesis by Bill Napier, Doomsday Conspiracy by Sidney Sheldon, Ayat-ayat cinta buat ke 3 kalinya, Feng Shui 2008, Buku Teks Bahasa Malaysia Tahun 4, Buku Teks Matematik Tahun 3 dan EReM (Educational Remedial)

18) 8 songs I could listen to over and over again:
Current songs list: Used to, Home and What about Now dari Daughtry.
Selalu dengar lagu: If Tomorrow Never Comes by Ronan Keating.
Pasang sejuta kali takkan boring dengar lagu ni: Negaraku and Sabah Tanahairku. hihihi

19) 8 things I learned last year:
LAst year banyak benda aku blaja, bukan stakat lapan ja.. nak kena sebut jugak ka? aiya.. nanti la.

20) Tag 8 people:
Tanak tag sapa-sapa.. aku budak baik.. tanak nyusahkan kamu2.. ehhehe
selamat hari raya.

Tuesday, September 09, 2008

Eid Fitri



Selamat berpuasa buat sekalian umat Islam di muka bumi. Dan juga selamat menyambut Hari Raya Aidil Fitri yang akan menjelang tiba.

Kepada anda yang nak balik kampong, ingat-ingatlah orang yang ditinggalkan di sini. Kalau nak bertunang ka atau berkahwin ka, jangan sorok-sorok k. Jangan malu-malu nak gitau walaupun sekadar 3 patah perkataan “Saya mau kawin”. Kang aku jumpa kamu, tetiba inai dah separuh kuku, aku potong jemari runcingmu dengan lengan-lengan sekali.

Kepada anda yang tak jadi bertunang, bila la pula tarikh penundaan seterusnya? Aku suggest, 20hb 02 2020? Cantik jugak tu. Jangan tunggu lama-lama encik oi, nanti dikebas orang, sengih cam kerang busuk ja nanti. Sapa nak tanggung. Sila panggung ja la kamu. Aku takmau tanggungjawab masalah kamu. Ingat itu.

Kepada anda yang sepatutnya dah kawin, sedar-sedarlah diri sikit, kau tu dah tua… bawak-bawak la bertaubat sempena bulan rahmat ni. Pi la jenguk-jenguk jodoh kat luar tu, mana la tau jumpa yang boleh dibuat laki.

Bagi yang belum berpunya, jangan terbawa nafsu… kalau belum jumpa yang terbaik untuk diri jangan pandai-pandai main bantai ja. Ingat kawin tu sesenang mengucapkan aileviu? No way! Pi ambik kapak dulu, tengok hati dia kalau hitam, cincang terus! Biar pupus semua lelaki-lelaki tak guna di dunia ni. Aman.

Bagi anda yang tersepit di antara dua pilihan, jangan la pulak pilih pakai dadu. Ini masa depan, bukan permainan Snake and Ladder. Nanti kang bukan setakat kena patuk ular, kena lagi hempap ngan tangga, tangga sekarang ni bukan buluh k, konkrit beb, sekali hempap, Innalillah…

Yah, semuanya memang berkaitan dengan yang masih hidup dan bernafas. Kalau kamu terasa itu kamu, apa yang kamu akan buat. Jangan buat bodoh ja, sebab aku tulis memang ditujukan untuk kamu.Do something la weh!


Okehlah, kepada kamu yang merasa aku pernah buat salah ngan kamu, tolong la maafkan aku. Aku tak tau bila aku ada masa lagi nak minta maaf, tolong dengan sangat. Aku tak tau lagi bila akan jumpa kamu dan kamu lagi. Mana la tau semasa bersama-sama kamu, kamu ada berkecik hati dan terlupa nak memaafkan aku. Pada kamu yang tengah baca ni, tutup mata jap and bisik kat hati “Apa jua kesalahan Jamal kepada aku, aku maafkan” Okeh, buat sekarang.. Terima kasih kerana berkerjasama. Moga Allah memberi rahmat kepada orang pemaaf seperti kamu. Kalau ada rezeki jumpa nanti, claim duit raya dari aku sebagai balasan.Okeh? Alemak rasuah la pulak. Hihi.

Virus benci

Memory card kamera aku takleh pakai, laptop aku kritikal, external harddisk di ambang bahaya. Thumb drive takyah cakap la memang lingkup dah awal2. Even CD installer pun infected! Dahsyat! Salute sangat pencipta virus ni. Kalau aku jumpa dia, aku nak berguru ngan dia pastu aku hack balik semua apa yang dia buat biar dia tahu dunia ni ada hukum karma. Mungkin kalau aku dah terlebih terror, aku cipta virus yang boleh jangkit hardware gak, tetiba tetikus dia menari-nari kat pad. Atau monitor dia tetiba flip-flop Atau tetiba keyboard dia bergerak sana-sini membentuk perkataan **** *** atau ****. Huhu.. padan muka.

Saturday, August 23, 2008

naluriku dan naluri kamu

Adakah Islam membunuh terus naluri cinta? Naluri adalah sebahagian daripada kesempurnaan kejadian manusia. Naluri ingin memiliki dan suka kalau dimiliki adalah fitrah. Kalau naluri itu tidak wujud pada diri seseorang, tak normal namanya. Islam bukan datang membunuh naluri dan keinginan itu, tidak! Jangan nafikan naluri ini. Jangan berbohong pada diri sendiri. Bukan salah dan berdosa kalau perasaan itu datang tanpa diundang. Itu adalah fitrah. Cuma tundukkan naluri itu untuk patuh pada perintah Allah. Jadilah manusia yang sihat nalurinya. Jangan jadi malaikat! Kerana Allah jadikan kita sebagai manusia. Dunia dan segala isinya akan hambar tanpa naluri atau nafsu. Antara kemuliaan manusia adalah maruah dirinya. Orang yang bercinta seolah-olah cuba menggadaikan maruahnya kerana mereka menghampiri perzinaan. Manakala orang yang bercinta dan pernah berzina tidak layak berkahwin kecuali dengan orang yang pernah berzina.
Allah berfirman: Lelaki yang berzina (lazimnya) tidak ingin berkahwin melainkan dengan perempuan yang berzina atau perempuan musyrik; dan perempuan yang berzina itu pula tidak ingin berkahwin melainkan oleh lelaki yang berzina atau lelaki musyrik. Dan perkahwinan yang demikian itu terlarang kepada orang-orang yang beriman.(Surah An-Nur: 3)

Jadi, orang yang pernah bercinta juga tidak sesuai untuk berkahwin dengan orang yang tidak pernah bercinta. Tidakkah itu suatu penghinaan dari Tuhan? Jadi orang yang bercinta hanya layak berkahwin dengan orang yang pernah bercinta juga?Itulah pasangan yang layak untuk dirinya. Kerana wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik. Lelaki yang baik untuk wanita yang baik.

AAC


yah.. aku dah dapat! CD dan DVD Ayat-ayat Cinta sedia untuk ditonton. Besok aku masuk da Terusan Sugut dan aku akan merindui kamu sangat. Taknak break off boleh tak? Aku mau kamu tau yang aku takkan bermaksud untuk melepaskan mu walaupun kamu ingin pergi jauh dariku.

Merdeka


Selamat hari merdeka yang ke 51!

Monday, August 18, 2008

Kawan Version 1.0


Yup! Mereka penting sekali! Takda kawan tiada kehidupan… Kalau nak dikira, aku memang slack sikit pasal kawan ni. Tapi bukan bermakna aku “kera sombong” plak. Aku memang appreciate mereka-mereka yang wujud dan sudi berkawan ngan aku. Thanks sangat, tanpa kamu apa la kehidupan aku? Baru-baru ni masa tahlil arwah nenek aku, aku “dibenarkan@membenarkan diri sendiri” untuk mengambil cuti selama seminggu lebih awal. Alhamdulillah.. memang tenaga aku amat diperlukan semasa tahlil itu dan Alhamdulillah jugak sebab kami mempunyai jiran-jiran yang sedia membantu mana yang patut and masa tu la jugak aku berpeluang untuk berjumpa dengan kawan-kawan semasa kecil yang sama-sama berhingusan dan bermain lopak air depan rumah. Mungkin sebab aku tak pandai jaga kawan, kami dah rasa janggal betul. Atau mungkin bahan cerita dah berbeza. Manakan tidak, mereka dah mula bercerita pasal anak-anak atau anak dalam kandungan dah masuk berapa bulan and banyak la lagi cerita-cerita yang berkaitan ngan itu. Kawan-kawan sebaya aku semua dah kahwin and dah ada anak-anak yang dah masuk darjah 1. Aku? Sekarang ini, mungkin aku dah semakin matang dalam berkawan. Aku sayang mereka-mereka yang sedang, masih dan pernah menganggap aku sebagai kawan. Aku rindu kawan yang jauh, aku care kawan yang dekat, aku mau kawan yang dulu. Aku ingin jumpa kamu selalu!

Wednesday, August 13, 2008

Life so far...

18 Julai 2008 (Khamis)
Hari ni bilik guru SK Terusan Sugut berwajah baru. Go Green!!..

30 & 31 Julai 2008 (Rabu & Khamis)
Majlis Sukan Sekolah Zon Sugut 1 2008

Padang SK Terusan Sugut

Empat buah sekolah yang berada di kawasan Zon Sugut 1 iaitu SK Terusan Sugut, SK Pantai Poring, SK Tampat dan SK Obah berkumpul di sekolah aku untuk pemilihan wakil bagi sukan Zon Sugut-Paitan. Walaupun persiapan dibuat dengan tergesa-gesa tapi Alhamdulillah sepanjang majlis sukan berlangsung, tiada masalah besar yang terjadi. Kali ini, SK Terusan Sugut muncul juara keseluruhan.


1 Ogos 2008 (Jumaat)

Bangun pagi ni dengan badan masih lagi dalam keadaan letih kesan sukan tiba-tiba dikejutkan dengan ketukan pintu Kak Nanan (Guard SMK Terusan) and dia bagi note pesanan phone untuk aku dari pakcik aku. Pesanannya pendek tapi buat aku terkedu, “Neneknya dah meninggal dunia” Aku hanya mempunyai seorang sahaja lagi nenek yang tinggal. Seketika aku tidak dapat fikir apa yang aku perlu buat. Nasib baik Mahadir tiada apa-apa hal hari tu. Dia ja yang aku boleh fikirkan untuk tolong aku keluar secepat mungkin. Berharap sangat dapat menatap wajah nenek aku buat kali terakhir. Sepanjang berada di bot selama 2 jam aku tak keruan. Biasanya aku tertidur dalam perjalanan tu walaupun ombak agak besar tapi kali ni banyak sangat aku fikirkan. Serabut… Sampai di Sandakan, aku terus pi stesen bas Sandakan-Semporna. Aku kena ambik bas sendiri sebab abang aku dah balik malam sebelumnya. Rupa-rupanya, nenek aku dah meninggal malam sebelumnya (31 Julai) selepas Isyak. Malang sekali, bas ke Semporna dah tak ada, even bas pi Tawau pun dah habis. Aku terpaksa menunggu bas keesokan harinya. Tak dapat menatap wajah arwah nenek… 
Sampai di rumah, suasana agak lain dari biasa and aku faham… Masa itu kakak-kakak aku and Ina’ masih lagi bercerita saat-saat terakhir arwah. Paling aku tak boleh tahan, bila kakak aku cerita yang arwah menghabiskan masa 2 minggu sebelum meninggal dengan menjahit selimut. Dan selimut itu arwah jahitkan untuk aku. Paling sedih bila selimut tu tak sempat pun arwah nenek aku siapkan.. 


11 Ogos 2008 (Isnin)
Alhamdulillah, Ina’ dan Amma’ sudah selamat berangkat ke Tanah Suci Mekah. Jemputan untuk mengunjungi kota suci itu adalah yang ke tiga buat mereka. Sayu ja rasanya. Teringin sangat menemani mereka pergi ke sana. Bersama-sama beribadat di depan Kaabah. Ingin merasa betapa kerdilnya menjadi hamba Allah. Sebelum ini aku dah baca kisah Azzah dan Nasrah semasa kunjungan mereka ke Tanah Suci dan memang aku selalu terpanggil untuk bersama-sama menziarahi tanah para Nabi itu. Kalau boleh, aku ingin sangat pergi di usia begini, semasa tenaga masih kuat dan jiwa masih muda. Moga-moga beroleh keinsafan hakiki dan menghindar dari melakukan lebih banyak dosa. Beruntungnya mereka yang telah sampai ke sana dan aku berharap aku akan sampai ke sana dalam waktu terdekat ini.

Terkadang terbayang yang apabila aku jadi seorang ibu *;p* aku berharap sangat mengandungkan baby semasa di sana. Mesti kelahirannya menjadi lebih bermakna sekiranya lahir di tanah suci itu. Subhanallah… Hmmm… best gak berangan-angan camni kan *wink*.

Sunday, July 06, 2008

Ayat-ayat cinta-The Movie

Aku dah baca novelnya, and memang menyentuh hati. Tak sangka pulak diorang terbitkan dalam movie. Aku nak sangat tengok tapi... bagaimana kalau aku begitu jauh di pedalaman sana dan tak mampu mendapatkan apa-apa sumber. Kepada anda yang perihatin, silalah hantar cd ke apa ke ngan aku ya.

kawan

Dear Friend, even if I never talk to you again, you are special to me and you have made a difference in my life, I look up to you, respect you, and truly cherish you.
Yah! Aku tidak ada ramai kawan, dan hari ni aku kehilangan seorang lagi kawan, bukan sebab dia melakukan sesuatu yang menyakitkan hati aku dan bukan juga melakukan sesuatu meruntuhkan title kawan yang kami cuba bina. Aku mengaku, semua ini salahku. Aku tidak berhak menjadi kawan kamu. Maafkan aku, aku harap aku punya kekuatan untuk tidak hubungi kamu lagi. Aku harus putuskan hubungan kawan ini. Maafkan aku... Aku memang tidak pandai menjaga hati kawan.

Saturday, July 05, 2008

poliTikus

hai dunia...
aku bukan ahli politik, bukan pemikir politik, jauh sekali untuk memasukkan diri dalam arena politik. Tapi dengan keadaan ahli-ahli politik negara sekarang buat aku sedikit terusik. Apa dah jadi ngan pemimpin yang kononnya membuat keputusan untuk rakyat. Aku hanya sekadar mampu melihat dari kaca TV umah aku yang kecik tu, semua berita yang dipenuhi cerita-cerita menteri itu tuduh ini dan sebaliknya. Ada jugak tuduhan yang tak masuk akal, dan ada jugak yang mungkin boleh diterima akal. Aku tak memihak mana-mana walaupun aku adalah salah seorang penjawat awam yang harus menyokong boss. Tapi, pokok akan bergoyang kalau ditiup angin dan juga jika sekiranya ada sesiapa yang mampu dengan sengaja menggoyangkan pokok itu.

Thursday, June 26, 2008

lost...

tak mampu melepasnya walau sudah tak ada

hatimu tetap merasa masih memilikinya

rasa kehilangan hanya akan ada

jika kau pernah merasa memilikinya

Tuesday, June 24, 2008

Kecewa lagi!?



Jangan dekat atau jangan datang kepadaku lagi
Aku semakin tersiksa kerna tak memilikimu
Ku cuba jalani hari dengan pengganti dirimu
Tapi hatiku selalu berpihak lagi padamu
Mengapa semua ini terjadi kepada ku

Tuhan, maafkan diri ini
Yang tak pernah bisa menjauh dari angan tentangnya
Namun , apalah daya ini
Bila ternyata sesungguhnya aku terlalu cinta dia

Tapi hatiku selalu berpihak lagi padamu
Mengapa semua ini terjadi kepadaku
Tuhan maafkan diri ini
Yang tak pernah bisa menjauh dari angan tentangnya
Namun, apalah daya ini
Bila ternyata sesungguhnya aku terlalu cinta dia

Mengapa semua ini terjadi kepadaku
Tuhan, maafkan diri ini
Yang tak pernah bisa menjauh dari angan tentangnya
Namun apalah daya ini,
Bila ternyata sesungguhnya aku terlalu cinta dia.
Aku terlalu cinta dia
rossa
Terlalu cinta
ya, saya terlalu cinta kamu... ;)

Coz i am a woman



Renungkanlah...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jangankan lelaki biasa,nabi pun terasa sunyi tanpa wanita.
Tanpa mereka, fikiran dan perasaan lelaki akan resah.
Masih mencari walau ada segalanya.
Apa yang tiada dalam syurga?
Namun adam tetap rindukan hawa.

Dijadikan wanita daripada tulang rusuk yang bengkok. Untuk diluruskan oleh lelaki. Tetapi seandainya lelaki itu sendiri tidak lurus, mana mungkin kayu yang bengkok menghasilkan bayang yang lurus.

Luruskanlah wanita dengan jalan yang ditunjuk oleh Allah, kerana mereka diciptakan sebegitu rupa oleh Allah. Didiklah mereka dengan panduan darinya.
Jangan cuba menjinakkan mereka dengan harta, kerana nantinya mereka
semakin liar.
Janganlah hiburkan mereka dengan kecantikan, kerana nantinya mereka
akan semakin derita.
Kenalkan mereka kepada Allah, zat yang kekal. Di situlah punca kekuatan
dunia.

Akal senipis rambutnya, tebalkanlah ia dengan ilmu.
Hati serapuh kaca, kuatkanlah ia dengan iman...
Perasaan selembut sutera, hiasilah ia dengan akhlak.

Suburkanlah ia kerana dari situlah nantinya...
Mereka akan lihat nilaian dan keadilan Rab...
Bisikkan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan suatu kelemahan..
Ia bukan diskriminasi Allah...sebaliknya di situlah kasih dan sayang
Allah...

Wanita yang lupa hakikat kejadiannya...
Pasti tidak akan terhibur, dan tidak akan menghiburkan...
Tanpa iman, ilmu dan akhlak..mereka tidak akan lurus...
Bahkan akan semakin membengkok...
Itulah hakikatnya andai wanita tidak kenal Rabbnya...
Bila wanita menjadi derhaka...pasti dunia lelaki akan menjadi huru
hara....

Lelaki pula janganlah mengharapkan ketaatan semata-mata...
Tapi binalah kepimpinan...
Pastikan sebelum wanita menuju ilahi, pimpinlah diri kepadanya...
Jinakkan diri kepada allah...
Nescaya akan jinaklah segala-galanya di bawah pimpinanmu...
Janganlah mengharapkan isteri semulia Fatimah Az-Zahra'
Seandainya dirimu tidak sehebat saidina Ali karamallahuwajhah

Wallahua'lam.

Tuesday, June 17, 2008

Sajak

Aku ada tugasan maktab yang meminta aku menghasilkan sajak yang mengandungi unsur hiperbola, aliterasi and so on. Aku dah lama tinggalkan segala sastera and apa-apa yang berkaitannya. Tapi untuk kali ini aku cuba juga, so kepada anda yang terbaca sajak ni, and ada idea atau nak bagi komen, silalah tinggalkan di komen k. Sorry, aku tau sajak ini sucks tapi aku bukan penyajak k, ini ja yang aku mampu.. ;p. Sajak ini berkaitan seseorang yang cinta tulusnya ditolak tapi still dia masih mengharap namun dia dah redha jika sekiranya pilihannya itu bukan ditakdirkan untuknya. Yah! Aku telah menghasilkan sesuatu yang jiwang! Apa-apa ntah!...

Kerana Aku Telah Redha Untuk Dilukai

Indahnya kala debaran rindu ini melanda,
Indahnya getaran cinta yang bergolak di dada,
Indahnya kemilau cahaya yang aku terima,
Indahnya saat mencipta kenangan bersama...

Namun kamu tercipta hanya untuk kucintai,
Dan kamu tercipta bukan untuk kumiliki,
Kerana kuhanya mencintai bukan dicintai,
Namun aku telah redha untuk dilukai,

Aku relakan jua derita rindu ini,
Aku relakan jua keperitan ini,
Aku relakan jua kau melukai jiwa ini,
Namun, aku relakan jua kau masih terpahat di hati,
Kerana aku telah redha untuk dilukai,

Aku tak ingin kehilangan derita ini,
Aku tak ingin kau ubati rindu ini,
Aku tak ingin kau sembuhkan luka ini,
Kerana ku tahu kau takkan ingin mengerti,
Kerana aku telah redha untuk dilukai,

Kerana mencintaimu adalah kebahagiaan bagiku,
Kerana menyayangimu adalah ketenangan bagiku,
Kerana merinduimu adalah kedamaian bagiku,
Meski ku tahu kau takkan mungkin ingin dimilikiku,
Kerana aku telah redha untuk dilukaimu,

Takkan mungkin ku berjaya gapai hatimu dengan kata-kata,
Kerana ia telah terpahat pada dia yang lebih sempurna,
Kerana aku telah redha untuk diluka...

Sunday, June 08, 2008

Sekitar Interaksi Mei-Jun IPTS

Interaksi kali aku agak pemalas ambik gambar, just ada kesempatan masa hari last. Aku just upload beberapa gambar untuk tatapan kamu yang jauh. Aku malas nak edit2 lagi so aku bantai masuk semua gambar ja. Ada gak beberapa ketul aku masuk dalam flickr.

Team up again
Iza, Jamal, Anis, Rina dan Sunarti

Aku dan Anis mencari ketenangan di kegelapan malam...
Kelas terakhir; Encik Manaf Basar

Last briefing
Manala jejaka pilihan aku tak sampai-sampai nieh!

Hari terakhir... Nak balik dah pasni...

Cuz I am a girl

Aku suka tul lagu ni, KISS-Because I am a Girl dan aku dedicate untuk kamu.
Terdapat 2 versi translation so aku paste dua-dua di sini, aku ingat versi ke dua itu lebih menyentuh perasaan aku. Entahlah mana satu yang betul. Enjoy!

Versi ini aku dapat directly dari video dalam simpanan aku.

I just cant understand the hearts of men
They tell you they love and then they leave you
This is the first time, you’re special
I believed those words and I was so happy

You should have told me you didn’t like me anymore
But I couldn’t see that and you just rushed me
Although I will curse you I’ll still miss you
Since I am a girl, to whom love is everything

I heard that if you give up things too easily
To a man he will get bored to you
I don’t think this is wrong
A says that she will never be fooled again
But she will fall in love again

You should have told me you didn’t like me anymore
But I couldn’t see that and you just rushed me
Although I will curse you I’ll still miss you
Since I am a girl, to whom love is everything

I heard that if you give up things too easily
To a man he will get bored to you
I don’t think this is wrong
A says that she will never be fooled again
But she will fall in love again

You should have told me you didn’t like me anymore
But I couldn’t see that and you just rushed me
Although I will curse you I’ll still miss you
Since I am a girl, to whom love is everything

Don’t take advantage of a girl’s willingness
To do anything for love and her caring instinct

I didn’t know that to be born as a girl
And to be loves was so hard
Although I will curse you I’ll still miss you
Since I am a girl, to whom love is everything

Bridge
We separated today
You said you wanted me to be happy
And find a better person than you
You are just like every other man
Didn’t you tell me you loved me?
Actually, I don’t want you to be happy
What if you met a girl who’s prettier than me and live happily with her?
What if you forget me and that hurts me so much
So much that I want to die
When I still love you so much

Don’t take advantage of a girl’s willingness
To do anything for love and her caring instinct

I didn’t know that to be born as a girl
And to be loves was so hard
Although I will curse you I’ll still miss you
Since I am a girl, to whom love is everything


And ini versi ke dua yang aku dapat dari internet
Liriknya, menyentuh hati ku dan setiap kali tengok video tu buat aku nak nangis. Adakah ini menunjukkan aku telah patah hati? Kenapa perlu patah? Hmmm....

Cuz I'm A Girl (Original English)"
by JiNi(Original Korean Version by Choi, Joon-Young and Im)*

I just can't understand the ways, Of all the men and their mistakes.
You give them all your heart, and then they rip it all away...-
You told me how much you loved me,
And how our love was meant to be.
And i believed in you, i thought that you would set me free...

(chorus)
You should've just told me the truth,
That i wasn't the girl for you...
Still i didn't have a clue,
So my heart depended on You... Whoah

Although i'll say 'i hate u' now,
Although i'll shout and curse you out...
I'll always have love for you,
Because i am a girl*

Been told a man will leave you cold,
Get sick of you and bored... I know that it's no lie,
I gave my all still i just cry.
Never again will i be fooled,
to give my all when nothing's true...
I won't be played again, but i will fall in love again...

(chorus)
You should've just told me the truth,
That i wasn't the girl for you...
Still i didn't have a clue,
So my heart depended on You... Whoah

Although i'll say 'i hate u' now,
Although i'll shout and curse you out...
I'll always have love for you,
Because i am a girl---

I loved u so... now u leave me in the cold,
How could this be, i thought that u'd only love me...
Into the night, i will pray that you're alright..
You hurt me so, I can't let u go ---

(bridge)
You took advantage of my willingness to do anything for love,
Now i'm the only one in pain... will you please take it all away~ Oh~

(chorus)
Never thought born being a girl,
How i can love you and be burned...
And now i will build a wall, to never get torn again~
Although i'll say 'i hate u' now,
Although i'll shout and curse you out...
I'll always have love for you,
Because i am a girl
Although i'll say 'i hate u' now,
Although i'll shout and curse you out...
I'll always have love for you,
Because i am a girl

Friday, May 16, 2008

Me job


Tak terasa dah sampai jugak bulan Mei. Hari ni genap lah setahun aku bergelar Cikgu Jamaliah. Tapi rasa macam baru ja minggu lalu aku mendengar taklimat dan mendaftar diri. Even sekarang ni aku masih lagi merasakan yang aku seorang guru baru sebab banyak lagi benda yang aku perlu pelajari. Hidup memang tak akan pernah habis belajar walaupun pekerjaannya adalah mengajar ;)

Ini jugak bermakna dah setahun aku berjauhan dengan mereka yang aku sayang. Jauh dari family and dia. Honestly, sometimes bila terasa rindu dan agak susah nak berhubung dengan dunia luar, aku persoalkan balik apa yang aku dah buat, adakah aku dah buat keputusan yang terbaik dalam hidup aku? Ada masa-masanya aku penat, tetapi ada masanya aku gembira. Namapun kehidupan, tak semua apa yang kita lalui akan sentiasa seperti yang kita harapkan. Kehidupan harus diteruskan, dan pastikan melakukan yang terbaik agar kepuasan akan berbalas balik ngan diri sendiri. Pastikan apa juga keputusan yang telah dibuat, akan membuahkan sesuatu untuk diri sendiri dan mereka-mereka di sekelilling.

Hei kamu, honestly, masa mula-mula aku datang ke Terusan Sugut dengan separuh hati sebab aku tahu aku akan terputus hubungan dengan dunia luar. Aku even tak boleh bayangkan yang tempat ni ada elektrik, thank God diorang dah ada and public phone yang sebiji itu adalah adalah benda kegemaran dan paling mengujakan di sini.

Bila dah terasa betapa perlunya kehadiran seorang guru seperti aku di sini, segala kekangan itu terlupa sementara. Bukannya bertahun2 tak kuar pun, setiap bulan pun akan keluar.
Tengok budak2 ngan pelbagai gelagat yang menyakitkan tapi menyeronokkan, damai ja rasanya… Insyaallah, kemungkinan aku akan stay sini 5 ke 10 tahun lagi. Hohooo…

Ada beberapa pelajar pada mula aku jumpa mereka, baru mengenal huruf and sekarang dah boleh membaca walaupun bacaan suku katanya tersekat-sekat. Tapi ada jugak yang masih lagi yang agak lambat, at least dah kenal huruf dan dah boleh baca 2 suku kata KVKV (Konsonan Vokal Konsonan Vokal). Alhamdulillah, dah ada pelajar-pelajar yang pulih tapi bila aku gitau dorang tak payah masuk kelas Pemulihan lagi, diorang tarik muka. Sebenarnya, bila dah tak masuk kelas Pemulihan, mereka akan terlepas peluang nak bermain permainan yang disediakan, sebab tu diorang insist nak gak masuk kelas pemulihan walaupun dah lancar membaca. Layan ja la…

HAPPY TEACHERS DAY!!

I didn’t know that years of school and a university degree would be of little consolation when facing a room full of bright little eyes on the first day of school. I thought I was ready.

I didn’t know that five minute can seem like five hours when there is idle time and an eight hours school day far too short for a well-planned day of teaching.

I didn’t know that teaching children was only a fraction of my job. No one tells you about the conferences, committees and paper works…

I didn’t know that I would become such a scavenger and that teaching materials would feel like pure gold in my hands…

I didn’t know that it took so long to cut out papers, letters, draw and color pictures, laminate it and that were always “just there”….

I didn’t know that there would be children that I loved and cared for and stayed up late worrying about, who, one day would simply not show up and that I would never see them again.

I didn’t know that administration and co-workers that support and help you could make such a difference.

I didn’t know that I can’t always dry little tears and mend broken hearts. I thought I could always make a difference.

I didn’t know that the sound of children’s laughter could drown out the sound of all the world’s sadness.

I didn’t know that children could feel so profoundly. A broken heart knows no age.

I didn’t know that a single “yes ma’am” from disrespectful child or a note in my desk that says “You’re the best!” could make me feel I am on top of a mountain.

I never know that I could feel so much wiser, more tired, sadder and happier, all at once. And that I would no longer call teaching my job, but my privilege…

HAPPY TEACHERS DAY TO ALL OF THE TEACHERS AROUND THE WORLD

it is me struggling for 2 hours, just to reach you my dear children...

Saturday, May 03, 2008

Later

Lusa aku akan memulakan tugas semula,

Esok kembali lagi mengharungi lautan luas itu.

Tak lama lagi jumpa kamu ya kawan.

Jangan kita berlawan.. kita kan kawan ;)

Kawan harus berkawan,

Kawan bukan kawin.

;P

Ntah apa-apa ntah...





sekadar saja-saja

Friday, May 02, 2008

Ultimate Champion


Kejohanan Olahraga Tahunan kali ke 12 2008
Hari Rabu (30hb April 2008)
Padang SK Terusan Sugut


Tahun ni rumah sukan Biru bertukar nama menjadi Tok Janggut dan kehebatan makin bertambah sebagaimana hebatnya pahlawan sejarah itu. Buat pertama kalinya rumah Tok Janggut meraih kejuaraan. Johan perbarisan dan johan keseluruhan walaupun markah keseluruhan bersaing sengit dengan pencabar ke dua, rumah merah (Mat Salleh). Aku yang dengan tidak rasminya menjadi tukang amik gambar, kena ke sana sini walaupun di tengah padang yang kepanasannya mampu menjadikan aku hilang kecutean.. ;P. Ada ke masa sukan bawak payung pi mana2? Payung pun kaler ijau, ayu lagi tuh.. ekekkekeh... tak leh blah.. tapi walaupun aku mengheret payung pi sana sini, kulit aku tetap tebakar. huhuu... gambar2 ada lagi dlm flickr, kalau anda2 ada masa sila2 la jenguk

Hibernation Interrupted


Aku ingat bulan mei nanti baru aku kuar dari hibernsiku di Terusan Sugut, tapi nampaknya aku kena kuar jap and spent almost rm600 untuk ulang alik kuar masuk semata-mata nak copy soalan midyear exam. Tapi salah aku jugak sapa suh tak buat soalan and copy awal2 sblm masuk hari tuh!. silly me. Seriously, sekolah kena mintak copier dari KPM, payah jugak kuar masuk and meredah lautan luas untuk buat soalan ja. Cadangan lain?

Saturday, March 29, 2008

Doa

Ya Allah Ya Tuhanku...
Seandainya telah Engkau catatkan....
Dia milikku tercipta buatku....
Satukanlah hatinya dengan hatiku....
Titipkanlah kebahagiaan antara kami...
Agar kemesraan itu abadi....
Ya Allah ya tuhanku yang maha mengasihi....
Seiringkanlah kami melayari hidup ini....
Ketepian yang sejahtera dan abadi....
Maka jodohkanlah kami....
Tetapi ya Allah....
Seandainya telah Engkau takdirkan ....
Dia bukan milikku....
Bawalah dia jauh dari pandanganku....
Luputkanlah dia dari ingatanku....
Dan peliharalah aku dari kekecewaan...
Ya Allah ya tuhanku yang maha mengerti....
Berikanlah aku kekuatan....
Menolak bayangannya jauh ke dada langit....
Hilang bersama senja yang merah....
Agarku sentiasa tenang....
Walaupun tanpa bersama dengannya...
Ya Allah yang tercinta...
Pasrahkanlah aku dengan takdirmu...
Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan....
Adalah yang terbaik untuk ku...
Sesungguhnya Engkau maha mengetahui....
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini....
Ya Allah.....
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku....
Di dunia dan di akhirat....
Dengarlah rintihan dari hamba-Mu yang dhaif ini...
Janganlah Engkau biarkan aku sendirian....
Di dunia ini mahupun di akhirat...
Menjuruskan aku ke arah kemaksiatan dan kemungkaran....
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman....
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup...
Ke jalan yang Engkau redhai....
Dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh dan solehah....
Ya Allah.....
Berilah kami kebahagiaan di dunia dan kebahagiaan di akhirat...
Dan peliharalah kami dari azab api neraka....

Wednesday, March 26, 2008

ache


Baru ja 23hb yang lalu aku menempuh perjalanan 2 jam menaiki bot untuk sampai ke Terusan Sugut and sekarang aku kena kuar lagi. Guru Besar suh aku attend taklimat SPBT. Hari isnin hari tu dia gitau aku, masa cuti dia try contact aku tapi tak dapat coz dia tak suruh aku masuk dulu, suh attend taklimat NILAM yang sepatutnya dibuat pada pagi Isnin tu jugak. Huh! nyesal jugak aku tak call boss aku ni and gitau aku masih kat luar, kalau tak save sikit duit tambang bot aku and badan pun taklah sakit2 sebab terhempas masa dalam perjalanan tu.


Ombak masa masuk ahad hari tu taklah teruk sangat tapi sebab gelombangnya datang dekat-dekat (menurut botman tu la) so, bot yang kami naik tu sentiasa terhempas, and menyebabkan belakang aku yang menyandar pada bot tu asyik terhempas gak. Masa dalam bot tu tak terasa sangat tapi bila dah sampai umah, huh! tak larat nak bangun. Dahlah umah nak kena bersihkan coz dah ditinggalkan selama 2 minggu.


Pagi isnin, sakit-sakit badan masih lagi terasa, macam malas sangat nak bangun pagi, lemas, lenguh, mual, tapi demi anak bangsa (cheh!) aku gagahkan jugak. Masa rehat jam 10.20am, aku balik umah jap, ingat nak baring2 sebab umah and sekolah dekat sangat so aku tunggu sampai loceng masa rehat habis baru aku gerak ke sekolah balik. Tup..tup.. hahaha.. rupanya aku tertidur. Aku bangun ja, suasana sunyi jaa.. tgk2 jam dah jam 1 stengah tghari. MasyaAllah.. aku tetido rupanya.. lengkap ngan tudung and baju kurung. Huh! aku ada 3 masa yang aku missed. Harap halalkan ja yang anak-anak. yang aku pelik, biasanya kalau aku balik umah masa rehatpun, blum lagi abis masa rehat, budak2 tu dah datang ketuk pintu umah and bgtau yang lepas ni masa dorang masuk kelas pemulihan. Mungkin dorang dah datang kot, tapi aku tak sedar.. dah ada di alam ghaib.. ehehehe.. entah cemana la keadaannya masa diorang nampak aku tebaring syok layan mimpi masa tu ;p apa-apahal pun terlelap beberapa jam itu membantu aku segar semula.

Cinta Dalam Hati

Mungkin ini memang jalan takdirku, mengagumi tanpa dicintai,
Tak mengapa bagiku, asal kau pun bahagia dalam hidupmu,
Telah lama ku pendam perasaan itu
Menunggu hatimu, menyambut diriku
Tak mengapa bagiku, cintaimu pun adalah bahagia untukku

Kuingin kau tahu diriku disini menanti diri mu meski kutunggu hingga ujung waktuku dan berharap rasa ini kan abadi untuk selamanya
Cinta Dalam Hati by Ungu
Jangan salahkan aku, kalau aku dah sungguh jiwang sekali ;)

Tercipta Untukku

Menatap indahnya senyuman di wajahmu
Membuatku terdiam dan terpaku
Mengerti akan hadirnya cinta terindah
Saat kau peluk mesra tubuhku

Banyak kata yang tak mampu ku ungkapkan
Kepada dirimu
Aku ingin engkau selalu
Hadir dan temani aku
Disetiap langkah yang menyakiniku
Kau tercipta untukku
Sepanjang hidupku

Meski waktu akan mampu
Memanggil seluruh ragaku
Ku ingin kau tahu ku selalu milikmu
Yang mencintaimu
Sepanjang hidupku

Saturday, March 22, 2008

Book..book...

Aku dah selamat sampai kepangkuan keluarga di Semporna. Alhamdulillah... Seminggu di KL dengan aktiviti yang macam-macam buat aku tak sedar aku dah menghabiskan cuti sekolah. Esok masa aku untuk menemui mereka-mereka yang dahagakan ilmu nun jauh di pedalaman sana. Semoga usaha untuk menjadikan mereka anak bangsa yang berguna akan tercapai. InsyaAllah..
Aku dah berjaya mendapatkan beberapa koleksi bahan bacaan untuk mengisi masa-masa terluang bila sampai di sana nanti, yang terbaru adalah novel thriller dari Bill Napier, Nemesis dan Shattered Icon. Aku just amik masa beberapa minit untuk membuat keputusan membeli dua buah buku ni coz di kulit buku tertulis "Fans of Dan Brown take note", so aku telah membuat andaian yang tulisan beliau jugak sehebat tulisan Dan Brown, tengok ja la nanti. Selain itu aku start cuba membaca tulisan Sidney Sheldon, dah lama aku tau pasal penulis ni tapi aku belum lagi membeli buku hasil tulisan beliau dan The Doomsday Conspiracy adalah yang pertama. Aku beli pun sebab kami singgah di Amcorp Mall hari tuh and terjumpa sebuah kedai buku ayng kat luarnya tertulis "Read More Pay Less" memang betul pay less coz harga bukunya memang murah! Novel2 yang berharga RM30++, dijual dengan harga RM 17.90. Huh! Apasalla aku tak perasan kedai ni masa aku duduk kat KL dulu.. Next book yang aku beli adalah buku yang dicadangkan oleh seorang kawan yang bertajuk Ayat-ayat Cinta, hasil tulisan Habiburahman El Shirazy, datang dalam beberapa versi and nasib baik aku terbeli versi Bahasa Melayu. Novel ni bukan novel Melayu yang pertama aku baca tapi novel Melayu pertama aku beli and sekarang aku sedang menghabiskannya. Thanks for your suggestion.. memang touching.. Lain dari tu aku menambahkan lagi koleksi buku Sudoku yang sememangnya amat bermanfaat untuk otak aku yang hampir nak beku ni. Aku jugak beli satu buku yang memang berbeza genre dengan buku-buku yang aku baca sebelum ini, bertajuk Penenang Jiwa. sebenarnya buku ni aku beli dengan tidak sengaja, cerita disebaliknya, just aku dan dia saja yang tahu ;)

Monday, March 17, 2008

Got Heroes on my palm

Siap memasukkan 3 episod Heroes ke dalam iPod. Tak sabar nak menontonnya, tapi aku save sehingga aku terperangkap dalam kebosanan pada masa akan datang, especially semasa menaiki bus Semporna-Sandakan yang akan mengambil masa hampir 5 atau 6 jam. 3 episod, bermakna aku akan mengisi masa aku dengan menontonnya selama 2 jam stengah and selebihnya lagi aku akan tido.. hehehe... itu cerita akan datang, sekarang ni aku ready untuk menonton midnite show, Spiderwick Chronicles.

Escape to PD


15 March 2008 - Port Dickson
Bertolak ke PD ngan menaiki keta Amin (coursemate Arief), sampai agak lambat iaitu almost jam 9 mlm. Nasib baik ada beberapa kawan Arief dah sampai dulu and setelkan apa yang patut. Bila sampai sana kami just menyambung tugas2 yang belum siap, acara BBQ. Tent and watsoever dah siap terpasang.. Ahli BBQ kali ni terdiri dari 3 dara iaitu aku, Nurul dan Lia serta 6 jejaka Arief, Safik, Amin, Man, Pjal dan Ariel (Kome) sambil dibantu oleh 3 keping keta seperti dalam gambar ;). Gambar yang lain aku upload kat Flickr.

Saturday, March 15, 2008

Musics Maximum: iPod Touch

Aku menghadiahkan diriku dengan sesuatu yang cool di harijadi yang ke 27 tahun. Boleh la aku mendengar muzik dan menikmatinya ke tahap maksimum. Aku rasa aku adalah orang yang paling cool sekali once aku membuat keputusan untuk memiliki gadget ini. haha...


4th day-KL

Tak sedar dah masuk hari keempat di KL, banyak aktiviti and semuanya hanya melibatkan seorang makhluk.. haha.. Bukannya lupa ngan makhluk yang lain tapi belum lagi ;)

Thursday, March 06, 2008

conversations

Conversation part 1 - Someplace on earth

Beberapa bulan lalu…
Saya : awak sayang awek awak?
Awak : hmmm…. Mungkin….
Saya : hah! Mungkin ja?
Awak : hmmmm… iya…
Saya : hmm…

Tak lama selepas itu…
Saya : kalau awak ada isteri nanti, awak panggil dia apa? “Awak” ja eh?
Awak : Eh! Apa pulak panggil “awak” ja? Tak romantic langsung…
Saya : habis tu?
Awak : panggil la “sayang”….
Saya : senyum…

Kelmarin…
Saya : bila awak panggil awek awak “sayang”?
Awak : tahun depan kot….
Saya : tahun depan??
Awak : Macam mana kalau saya cakap hujung tahun depan?
Saya : diam… gigit bibir…

Akhirnya awak berjaya melakukan apa yang saya selalu nak awak lakukan…kot… ;) tahniah…

Conversation Part 2
Somewhere around Sandakan City

Aku: macamana agaknya mau kenalkan kekasih kita seorang ustaz ngan mak kita eh?
Anis: mungkin camni kot:
Anis: Mak! Ni aku kenalkan bakal menantumu.
Mak Anis: Siapa namanya?
Anis: Namanya Ustaz… (tak sempat sebut nama!)
Mak Anis : Ok!..ok!!.. setuju!...

Aku : hahhahhaaaaa…. Gigit bibir

Wednesday, February 20, 2008

Tuesday, February 19, 2008

Heyo! Technology

Laptop aku buat hal lagi!.... Sejak hari selasa last week ia meragam lagi. Aku dah tak tau apa lagi masalahnya, last time aku antar sebab aku terdelete satu fail yang aku ingat virus, rupa-rupanya dosnya takleh run disebabkan file itu. Aku baru ja antar service laptop tu sehari sebelum raya cina. It means, tak sampai seminggu dah sakit balik and sekarang aku tak tau apa masalahnya. Nak salahkan diri sendiri pun ya jugak, ye la 3 tahun blaja pasal computer di UMS, plus 2 tahun masa matrikulasi, alih-alih laptop sendiri pun takleh nak baiki. Dahlah tempat aku ngaja ni takda kedai service computer, kena tunggu cuti bulan 3 la baru leh betulkan lagi. Huhuhu… aku sayang laptop tu, orang kat kedai hari tu pun sempat lagi tanya, “Baru ka?” Hmmm… aku yang pandai jaga ka atau orang ni tak leh beza. Mungkin sebab cover laptop aku yang glossy tu menyebabkannya sentiasa nampak baru. Aku beli bulan Oktober 2005, bulan oktober tahun ni dah masuk 3 tahun, hakikatnya tua jugak la untuk sebuah laptop. Memang aku pening gak kalau takda laptop. Semua fail2 penting dan latest ada kat situ, dengan RPH and Rancangan Tahunan yang belum diprint. Hehehe.. sapa suh malas! Nak print pun malas jugak! Haiya!.. Kadang-kadang terfikir jugak, kalaula computer ni belum dicipta, mesti semua orang akan buat kerja manually, so tiadala lagi masalah kerosakan yang menyebabkan kerja tergendala macam aku sekarang ni. Dah la computer sekolahpun dah out!

Aku merungut ja hari ni kan, mungkin cuaca yang basah ja macam ni sedikit sebanyak mengganggu aku.. MasyaAllah… Inhale… exhale..

Cat n dog All day

Hari ni dah masuk hari ke 10 aku berada di Terusan Sugut sejak bercuti sempena Raya Cina, dan semenjak itu jugak setiap hari hujan turun tak pernah berhenti dari awal pagi sampai petang dan selalunya sampailah ke malam and sampai ke pagi balik!. Melangkah keluar ja, mesti ada payung kat tangan. Tak pernah aku merasa musim hujan yang begini teruk. Lembab ja sepanjang hampir 2 minggu ni, pegi mana-mana asyik basah ja. Dahlah laluan ke sekolah dan kerumah serta bangunan lain becak ja, nak jalan pun tak best betul. Aku pakai selipar Jepun ja masa ngaja, hahaha... Laluan ke public phone pun dah banjir, tak boleh la menelefon orang-orang tertentu selalu.. sori ya ;). Lagi pun kalau hari hujan, public phone tu akan bagi warning: “Tiada Nada Dail, Letakkan Gagang”, Mungkin sebab awan tebal betul, jadi receiver takleh nak detect ngan satellite kat atas tuh.

Sejak hujan ni, sapi serta najis beliau yang selama ini ada di merata-rata tempat dah cair dan tenggelam di antara lopak-lopak air. Kalau nak jalan dah tak boleh beza dah sama ada terpijak najis lembu atau tanah gambut yang berwarna hitam. Lantak la.. bukan haram. Rumah aku tinggal ni pun sebab dah buruk, atap dapur memang completely bocor and kalau hujan tak henti-henti macam ni, memang keseluruhan dapur akan basah. Dekat ruang tamu, adalah dalam 2 bahagian yang bocor and dah sentiasa sediakan baldi kat situ. Nasib baik bilik aku masih selamat tapi, oleh kerana cermin tingkap yang tak leh ditutup, tempias hujan tu pun masuk jugak, habis langsir aku basah. Paras air sungaipun makin naik, silap-silap boleh banjir tapi mengikut cerita penduduk kampung sini, setakat ni walaupun hujan lebat macamana pun kampung ni takkan banjir punya. Harap-harap begitu lah. Kalau malam, sejuknya jangan ceritalah, nyesal bawak 1 selimut ja, bangun pagi nak ngajapun rasa macam berat hati nak keluar dari selimut, nak mandi dengan air sejuk lagi, bukannya ada water heater, kalau nak mandi dengan air panas, kena masak air dulu la, patutla tulang aku dah mula sakit-sakit, mungkin sebab selalu mandi dengan air sejuk dalam cuaca sejuk macam ni, nasib baik aku amalkan minum susu Anlene.. ehehe.. promosi susu jap ;) kalau tak, mungkin dah jalan bertongkat dah ;p. Rutin bermain setiap petang pun terpaksa dibatalkan. Balik umah tengahari lepas sekolah, just duduk umah tengok hujan turun, dengan takda letrik lagi, nasib baik aku dah angkut buku-buku kakak aku yang berlonggok di umah. Leh la aku habiskan masa ngan membaca. Bilik aku pun dah serupa library, hehe.. aku akan menambah lagi koleksi ni cuti nanti. Aku ingat nak lepak satu hari kat MPH (since dah ada member card ;p) ataupun dekat kedai buku uncle CM nanti.

Oh ya.. Aku akan bercuti di KL cuti sekolah bulan Mac nanti, insyaAllah dalam 9hb Mac aku fly ke sana. Buat kawan-kawan yang nak buat appointment, sila kontek number aku.. ekekekeke.. macam feymes betul sampai semua orang nak jumpa. Aku ingat nak buat reunion ngan kawan lama yang memang dah lama tak jumpa. Bila dah jauh, apa lagi kalau dah terpelanting di pedalaman ni, ingatan dengan kawan-kawan tu datang balik, baru la hargai masa-masa bersama dulu.

Saturday, February 09, 2008

Piknik


Hujung minggu lalu, guru-guru SK Terusan Sugut me’release’kan tension yang tak berapa tension dengan bermandi-manda di hujung terusan. Peserta-perserta yang datang, dalam keadaan berpasang-pasang. Cikgu Bahari dan Puan Alnisah, Cikgu Jimran dan Maharani, Mahadir dan isteri, aku? Hahaha.. dah tentu lah dengan guru bujang jugak. Keh..keh.. Sori beb, aku tepaksa menjadikan Steve sebagai boyfriend kontrak selama beberapa jam. Hahaha.. jangan jeles ah. Kami bertolak awal pagi balik time tengahari dengan menaiki bot. Huh! Mandi sampai tengahari lepas tuh naik bot lagi, memang membakar kulitku yang sedia tak berapa halus. Thanks to my Loreal, PAA/ Spf50. At least tak lah macam muka Steve yang macam udang hangit. hehehehe. Anyway thanks to MAhadir (Kontrak Kantin Sekolah) yang menjemput kami and thanks to those mouth-watering meals. Ni yang nak kena sambung kontrak sampai bertahun-tahun ni.

Companion

I need all-time-there companion, and I got these two little monster on my desk.

Up close n personal

HEI WORLD! Ni gambar sekitar SK Terusan Sugut. Walaupun jauh dari dunia luar tapi aku masih berjaya untuk menggembirakan diri. Setiap pagi dan petang, aku akan dihiburkan dengan gelagat budak2 yang comel2 tapi comot.

Picture captured by Mr. Steve Micheal from the highest peak cellular tower.