Saturday, January 17, 2009

Catatan BIG

BIG - Bina Insan Guru
Borneo Paradise Eco Resort, Lahad Datu
13-16 Disember 2008


13hb Disember
Perancangan awal, kami bertolak jam 7.00 pagi. Tapi sebab banyak benda yang sangkut, bas n lori yang lambat, kami just bertolak nak dekat jam 10pg. Selamat sampai di Borneo Paradise kira-kira jam 12tgh (aku tak sure sangat sebab aku tido ja sepanjang perjalanan ;P). Sesampai ja, Ust Mazania – Kem komandan dah redi ngan hailer and ngarah itu n ini. Pasang khemah and kumpulan 1, kumpulan Anis dah nak kena redi ngan masak, kesian gak tgk diorang. Tapi nanti semua kumpulanpun dapat turn masing2. Tak da masa nak rehat tapi kami dah aware ngan benda tu. Aktiviti bersambung-sambung pun kami senyum2 ja. Lebih-lebih lagi tgk gaya kem komandan yang cuba buat2 ganas tapi tak ganas langsung! Lucu pulak dengar arahan dia, macam ganas tapi cam buat lawak ja. Hahaha. Petangnya just LDK n macam tu jugak ngan sebelah malam.



14hb Disember
Lepas ja solat subuh kami dah stat ngan kawad kaki nak kena suh nyanyi lagu IP lagi. Macam biasa, bukannya kami hafal pun ;P. Miming ja lebih sampai ada yang kena suh nyanyi depan pokok lagi hahaha, comel! Ada yang sampai hari last, lum lagi hafal 100% lagu tu. Bantai ja!
Hari ni, aktiviti kami adalah kembara di sekitar Borneo Paradise ni sambil ambil gambar flora n fauna n ambil pokok-pokok herba. Pastu nak kena kira langkah n point. Sampai satu point kami kena masak menggunakan apa ja bahan yang dibekalkan. Masakan kami nama dia, scramble roll. Mula2 nak buat pizza pakai pisang n tepung yang dibekalkan tapi sebab masa masak, pisang n tepung tu terhancur, kami pun ambik keputusan jadikannya scramble. Hihihi.. some part ada yang tak masak. Tapi last2 kami jugak yang kena habiskan ;P. Petangnya kami ada LDK n cam tu jugak ngan malamnya. Perancangan asal, kami ada Infra Red tapi hujan turun agak lebat. Kecewa jugak aktiviti tu tak jadi, nak rasa jugak duk hutan sorang2 waktu malam.






15hb Disember
Macam biasa, lepas kawad kaki n brekfes, kami ready untuk aktiviti yang ditunggu-tunggu, aktiviti air! Huhuhu… Aku dah sediakan sun block spf 130 lagi. Untuk sesi 1st aku kena berkayak. Ni memang first time aku berkayak and aku takleh bayang apa aku akan buat kalau kayak tu terbalik, and sebab bayangan itu jugak aku tak bawak kemra yang menyebabkan aku nyesal seumur hidup. Kemra aku dah la besar bagak, nak masuk poket dah tentu tak muat, tetiba nyesal lak tak beli kemra kecik nak senang nak masuk poket, kalau dapat yang water resistant lagi best. Yela, kenangan tu bukan boleh diulang lagi. Kalau simpan dalam kepala otak pun bukan bole simpan semua bahagian. Mesti nak kena tgk gambar n baru la ada feel. Berkayak memang la bole buat dimana2 tapi berkayak ngan kawan2 sebatch takkan mungkin berulang, betul tak? Rupa-rupanya senang jugak nak handle benda tu, seronok plak rasanya. Kami berkayak agak jauh jugak, membelah lautan luas lagi yoo. Besh!
Sesi yang kedua pulak, kami kena terapung di laut. Ni lagi best! Kami ramai2 naik bot and pergi ke tengah laut and terjun and bot tu pergi tinggalkan kami di tengah2 laut tu! Huhuhu… First time aku begitu lama terapung di air and kaki aku tak jejak dasar. Balik2 aku check aku punya life jacket kalau ada cangkuk yang loose. And balik2 jugak aku sapu sun block ;P. Kena jaga beb, aku ada masa 11 hari sebelum majlis kawin aku, and aku berjemur di tengah lautan! Mula2 kami agak happy, siap nyanyi lagi n buat tarian air. Bila part suh berenang sorang2 tetiba semua orang ngadu kena sengat ngan something cam duri, ntah!. Kami pun sampai sekarang tak bole define apa benda yang “menyerang kami” .Masa tu bot kecik da sampai tapi kami semua tak muat naik dalam bot tu. Mana2 yang tak tahan, kena naik tapi leh naik 3 4 org ja, yang lain2 kena tahan la ngan duri tu. Ada jugak kawan2 yang nangis and berdarah lagi. Huhuhu… tahankan aja. Masa tu memang nak rakam sangat. Nak cerita di sini memang takkan dapat gambarkan suasana sebenar. Hanya mereka yang terlibat ja yang faham, betul tak Anis? Memang kenangan tul!

Sebelah petang pulak, kami ada lari berhalangan. Walaupun masa jadi ROTU dulu dah biasa buat ni tapi bila dah lama tak buat, tercungap2 jugak aku. Terutama bahagian merentasi sungai yang aku tak sangka, kaki aku tak jejak! Kami just guna tali and bergayut. Ada part dimana one of ahli kumpulan aku dah nak tenggelam. Haru jugak tengok dia. Tapi dengan bantuan semua ahli, kami semua berjaya jugak. Thanks to my great group!

Sebelah malam, kami ada malam kebudayaan. Biasala, nak kena buat persembahan. Kumpulan kami kena buat tarian moden. Padan! Tapi kami kurang persediaan, jadi hasilnya agak hambar… ;P. Tak pa la, at least dah buat sehabis baik. Malam tu jugak kami ada refleksi keseluruhan and aku tido ja sepanjang sesi tu… ahhahaha.. tak le tahan laa.. Nak jugak buat personal refleksi tapi mata taknak bekerjasama langsung!




16hb Disember
Hari untuk pulang! Lepas brekfes, kami kumpul di dewan and dengar amanat-amanat terakhir dari semua lecturer yang datang. Pastu part bagi-bagi hadiah, pastu part nangis2 la apa lagi.. Ye la.. macam la tak jumpa lagi. Memula tak terasa nak nangis pun (teruk jugak aku ni e), tapi bila Puan Noraini pesan ke telinga, menusuk ke jiwa betul. Hehehe.. terusik jugak jiwa aku. Pesanan tu memang bole tahan la, tapi aku takle a kongsi ngan korang ;P.
Kami bertolak nak dekat jam 1 tghari and macam biasa, aku tido mati sepanjang perjalanan ke IP. Memang banyak kenangan masa di sana and banyak pengajaran, barula kenal siapa kawan and lawan, paling penting kenal diri sendiri… some part dari kita ni yang kita tidak tahu diri kita sendiri and aku jumpa aku di sana…

Enough ngan cerita BIG kejap lagi aku cerita part perubahan terbesar dalam hidup aku…